22 Temmuz 2010 Perşembe

Kürtlerin 5 bin yıllık tarihi 'Kürtler' kitabında


Eğitimci Yazar Mehmet Yardımcı'nın 3 yıllık çalışmasının sonucunda hazırladığı 'Kürtler 5000 Yılın Özeti' adlı kitabı Karahan Kitapevi'nden çıktı. Kürtlerin 5 bin yıllık tarihine kronolojik olarak yer verilen kitapta, tarihte iz bırakan Huriler, Mitaniler, M.Ö. 4 bin yıllarında uygarlık kurmuş olan Subarilere yer veriliyor. Ayrıca, Sımko ayaklanması, Şeyh Said İsyanı, Ağrı İsyanı, Zilan Deresi Katliamı, Dersim İsyanı ve diğer Kürt isyanlarına da yer verilen kitapta, isyanlara tanık olanlarla yapılan görüşmeler de yer alıyor. Yine 12 Eylül 1980 darbesinde Kürtlerin yaşadıkları ve Kürt-Türk ilişkilerine yer verilmiş. Kürtlerin 5 bin yıllık tarihini özetleyen kitapta, Selahattin Eyyubi, İdrisi Bitlisi gibi şahsiyetler ile ilgili çarpıcı bilgiler de yer alıyor.



ÖNEMLİ BİR KAYNAK

Kürt tarihi çalışmasının çok ağır bir çalışma olduğunu belirten Mehmet Yardımcı, Kürt Enstitüsünün bir komisyon kurarak böyle bir çalışma yapması gerektiğini belirtti. 3 yıllık bir araştırma yaptığını dile getiren Yardımcı bilinçli olarak birçok kaynağın kapılarının kendisine kapatıldığını ifade etti.



ARAŞTIRMALAR GİZLİ TUTULUYOR

Diyarbakır'ın Ergani İlçesi'nde bulunan Çayönü kaynakları ile Ergani Belediyesi'nden yardım istediğini ifade eden Yardımcı, belediyenin, 'Bize gelen antropologlar bilgi vermiyorlar. Çıkan en ufak bir parçayı, Ankara'daki müzelere taşıyorlar' cevabını verdiğini söyledi. Bununla evrensel değerler ve özelde Kürt tarihinin gizlenmek istendiğine dikkat çeken Yardımcı, bu durumun kendisini daha fazla araştırmaya yönelttiğini kaydetti.

Kitabının yeterli olmadığını ve birçok eksikliğinin olduğunu dile getiren Yardımcı, ancak 5 bin yıllı kapsayan bir çalışma yapabildiğini vurguladı. Mezopotamya'nın ilkler coğrafyası olduğuna dikkat çeken Yardımcı, devletler ve klanlar arası ilk diplomasinin ve anlaşmaların gerçekleştiği bölge olduğunu sözlerine ekledi. Kürt aydınının, Kürt tarihi üzerine yazması gerektiğini vurgulayan Yardımcı, Kürtlerin kendi tarihlerini okuyup araştırması gerektiğini belirtti.

BİRLİK SAĞLANAMADI

Yaptığı araştırma sonucu, geçmişten günümüze kadar Kürtler arası birliğin yeterince sağlanmadığı sonucuna vardığını dile getiren Yardımcı, 'Geçmişte Kürtleri birbirine kırdırmaya çalışan, Bekolar, Reberler, bu gün de sistem tarafından koruculuk sistemi ile devam ettiriliyor. Bunları kamuoyuyla paylaşmayı vicdani bir görev olarak görüyorum' dedi. 150 civarında kaynak araştırması yaptığını söyleyen Yardımcı, 'Özelikle isyan boyutuyla onlarca Dersimli, Ağrılı, Diyarbakırlı, Pololu, Erzurumlu, insanlarla kısa anekdotlar onların kendi büyüklerinden duydukları ile ilgili bilgiler ardım. Bence bu çok daha önemli. Çünkü onlar canlı bir tarih niteliğindedir' diye konuştu.

MEHMET YARDIMCI KİMDİR?

Ağrılı olan emekli öğretmen Mehmet Yardımcı, 12 Eylül 1980 darbesi sırasında gözaltına alınarak, 1984 yıllına kadar cezaevinde kaldı. Gözaltı ve cezaevi süresince yaşadıklarını 2005 yılında 'Dilimde Elektrik Tadı' isimli kitapta bir araya getirdi.

Safiye ALAĞAŞ
ADANA /DİHA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder