19 Aralık 2012 Çarşamba

Newala Xwînê (1930 Zîlan) belgefîlm (Kanlı Dere 1930 Zilan Belgeseli) full





16 Aralık 2012 Pazar

Ağrı'nın Sabiha Gökçen'i Naim Bürküt

Ağrı İsyanında bombardımanlara katılan 21. tayyare bölüğü. soldan üçüncü Naim Bürküt'ün arşivinden.

Halit Bey’in aşireti Halikanlar şimdi Aydın’da

Halikanlılar Kuzey kurmancisini konuşan büyük bir Kürt aşiret olmakla birlikte, ses diyalektikleri, kadın-giyim kuşamı ve bazı ananeleri (muhtelif yörelerdeki sakinlerinin sözlü aktarımlarına göre) ve Osmanlı’nın birkaç vergi fermanındaki ibarelere göre Horasan Kürtlüğüne mensupturlar. Günümüzde daha çok Horasan, Adıyaman, Konya dolaylarında ve dil özellikleri bazında Kurmancî‘nin Serhat ağzını konuşan Patnos, Erciş, Ağrı, Doğubayazıt dolaylarında yaşamaktadırlar.

Murat Karayılan'ın Ağrı İsyanları Yorumu

Şimdi Türk devletinde baştan beri bir hastalık haline gelen bir durum var. Nedir bu? Her Kürt halkının bir kalkışması, bir isyanı olduğunda dış mihrak derler. Dış mihrak, dış parmak, yani hep dışarıyla bağlantılı değerlendirmişlerdir. Çoğu zaman da gerçekte de, mesela cumhuriyet dönemindeki Kürt isyanlarında dış destek falan yoktur. Ağrı isyanında kısmi Hoybun yoluyla belli bir temas olsa da Fransa ile ama esasında sunulmuş bir destek yoktur. Hiçbir Kürt isyanına dışarıdan destek verilmiş değildir, Kuzey Kürdistan’da. Ama Türk devleti hep dış mihrak teorisini topluma empoze etmiştir. Şimdi de aynı şeyi yapıyor.

Zilan Katliamını aydınlatmak


Zilan Katliamından 82 yıl sonra, Temmuz 1930'da yaşanan olaylarla ilgili gerçekler yavaş yavaş gün yüzüne çıkıyor.

Tavsiye Kitap


Kitap İsmi: Zilan Katliamı ve Gerçekleri
Kitabın Yazarı: Kemal Baseoğlu
Yayınevi: Weşanên Do
İsteme Adresi: http://www.kitapyurdu.com/kitap/default.asp?id=581750

10 Kasım 2012 Cumartesi

Osman Sebrî; Agirî


Çi gava çavên xwe digrim, berê ramanên xwe ber bi welêt
diguhêzim, bêhemd navçavên çiyayê Agirî yên bilind û pirberf tên
ber çavên min. Ew çiyayê ku bi destê şîna Xwedê di bakurê welatê
min de wek pandîgehekê hatiye daçikandin û ji ba û bager, berf û
bilêk û mij û dûmanê vala namîne.

25 Ekim 2012 Perşembe

Mavi Sürgünler-Sedat Ulugana

 Şiretê digote vê Mihbetê
Were em herin pêşîya vê dewletê
Bila bavême bidin
Xatirê me hirmetê...

Yıl 1934, aylardan Aralık… Süphan Dağı’nın külahı bembeyaz. Van Gölü’nün yarısı buz tutmuş. Sahildeki Akçıra Köyü’nden Şükrü Erol’un kızları Şöhret ile Muhbet, eşi Nazê birkaç jandarma eşliğinde o buzlar üzerinden Erciş’e götürülür. Onları orada 10 kadar aile daha beklemektedir. Yolculuk 3 ay sürer. Son durakları Isparta olur. Bu günü asla unutmayan Şöhret Erol hala yaşıyor. Cumhuriyetin ilk kuşak Kürt sürgünlerinden olan Erol, şimdilerde Ege Denizi sahilinde yer alan Akbük adlı küçük bir tatil beldesinin Kürt ninesi olarak tanınıyor. Akbük’ün Kürt ninesi, hala Türkçe konuşmuyor.

Qarqotên kun ên serê Kurdan û Komkujiya Zîlanê


Ji mehan Nîsan e... Rûbarê Zîlanê bi hemû coşa xwe ve diherike, wesayit li ber stranên Zelal Gokçeyê ji hevraziyê dadikeve jêr. Li jora evraziyê, ji zarokan di destê Mazlûm de qarqûtek ê serê mirovan heye û derdikeve jor. Em radiwestin û qarqûta di destê Mazlûm de digrin. Em diavêjin wesayitê de û êvarê vedigerin lojmanên xwe yên li gund. Ez û mamoste Ozcan bi saetan li serê qarqotê ku me li ser maseyê xwe daniye dinêrin û cigare dikişînin. Dibe sibe, Mazlûm dibêje; “Mamosteyê min, li wir gelek qarqot hene.”

16 Ekim 2012 Salı

Tepesi delik Kürt kafatası ve Zilan Katliamı


Aylardan Nisan… Zilan Deresi bütün coşkusuyla akıyor, araba yokuşaşağı Zelal Gökçe’nin şarkıları eşliğinde iniyor. Çocuklardan Mazlum aşağı vadiden elinde bir insan kafatasıyla yokuş yukarı çıkıyor. Duruyoruz, Mazlum’un elindeki kafatasını alıyoruz. Arabaya bırakıyoruz. Akşam köydeki lojmanına dönüyoruz, Özcan hocayla saatlerce, masaya bıraktığımız kafatasına bakıp sigara içiyoruz. Sabah oluyor derse giriyoruz, Mazlum anlatıyor, “Öğretmenim orada daha onlarca kafatası var” diyor.

9 Eylül 2012 Pazar

Mamosteyê Hawarê dengê zanîna kurdî Celadet Alî Bedirxan

 HEWLÊR (DÎHA) - Celadet Alî Bedirxan siyasetmedar, rojnamevan û zimanzanê kurd bû. Bedirxan di yekemîn hejmara kowara Hawar de wiha nivîsaniye: " Hawar dengê zanînê ye. Zanîn xwe nasîn e, xwe nasîn ji me re rêya felat û xwe?iyê vedike. Her kesê ko xwe nas dike; dikare xwe bide naskirin."

26 Ağustos 2012 Pazar

Ağrı Dağından Uçtum, Garbe Düştüm


Annem beni ve akrabalarını gördü, evlenen ve çoluk çocuğa karışan beni görünce çok duygulandı. Hep suskun kalmayı tercih etti. Hiçbir zaman geçmiş hakkında konuşmak istemedi.

11 Ağustos 2012 Cumartesi

Bir destanın hikayesi: Zîlan'ın gözyaşları


Vanlı Necmettin Salaz, Bir Derenin Gözyaşları - Zîlan adlı kitabında 1930 yılında yaşanan ve dünya tarihinde benzerine az rastlanılan bir katliamı yazmakla bir sorumluluğu yerine getirdi. Bu, - kundaktaki bebekten bastonlu ihtiyara kadar - ayırt edilmeden kurşuna dizilen 25 köyün sakinlerine, 15 bin mazlum insana karşı bir sorumluluktur. Zîlan deresi katliamına dair hiçbir şey yazılmadığı için yazmayı borç bilmiş.

Dağ-ınık balad (SELAHEDDÎN BIYANÎ)


Mezar taşlarına ülkesi için öldü diye yazmayın kardeşlerimin
Onların gövdeleri hala çürümekteyken kimsenin olmayan dağlarda
Toprak bile pasaport isteyecek onlardan
Ki onlar o kadar yurtsuzdular.

Medyatik zorbalık ve toplumsal reddiyenin ölümü (SELAHEDDÎN BIYANÎ)


'Türk Faşizminin iki büyük baharından ilki, İttihatçı Proje'nin kıblesini Hitler Almanya'sına çevirdiği, 'ya biat ederler ya yok olurlar' diyerek bütün çıkıntıları düzleştirme girişimi idi. İkinci bahar kapımızdan içeriye çoktan girdi: Bu kez kıblesini Pensilvanya'ya çevirmiş yeşile çalan Türki ırkçılık!'

'Kapitalizm en büyük günahını, kahramanların kafasını bir bir ezip başkaldırıyı insanların zihninden tamamıyla silmeye kalkışmakla  işlememiştir. Asıl büyük günahını güçlü, zalim ve haksız olanın yanında yer almanın sorgulanması gereken en önemli ahlak sorunu olduğunu insanlara unutturmakla işlemiştir.'

'Üç beş çapulcu'dan bir halk hareketine (SELAHEDDÎN BIYANÎ)


Otuz yıllık bu kanlı savaşın tek nedeni olarak Diyarbakır Cezaevi'nde yaşanan vahşeti göstermek anakronizmdir, çarpıtmadır, sorunu gerçek köklerinden kopartmaktır. Muktedirin bu topraklardaki iki yüz yıllık günahlarını sevimlilik efektleri ve kirli bir çarpıtmayla temize çekme çabasıdır.

Ağrı İsyanı'nda karikatürler (NİHAD GÜLTEKİN)


Toplum olarak geçmiş tarihlerde yaşanan sorunları halen de ne yazık ki arşivleyemedik. Tarihimizin bize bıraktığı emanetleri hala gün yüzüne çıkaramamaktan dolayı içerleniyoruz. Yazılamayan o kadar şey var ki son yüz yıllık tarihimizde. Bir toplumun, varlığını sürdürebilmesi için kesinlikle bir belleğin olması gerekir.

29 Temmuz 2012 Pazar

Ağrı İsyanlarından - 1932


WÊNE/RESİM 1932: Ağrı Başkaldırısında düşman askerlerinin eline düşmüş Savaşçı Kürt Kadınları.

Esir düşmüş ve büyük bir olasılıkla birazdan kurşuna dizilecek olan bir ananın yavrusuna sarılışına dikkatli bakın! Benim cigerimi parçalıyor bu yiğit Kürt Kadının duruşu. İNSANLIK UTANSIN!

7 Temmuz 2012 Cumartesi

Agirî Çira'da, Agirî İsyanı Konulu Seminer Düzenlendi


07.07.2012 tarihinde saat 16:00’da Ağrı Çıra Kültür ve Sanat Derneği’nde, Yusuf Demir tarafından Agirî İsyanları konulu seminer verildi.

4 Temmuz 2012 Çarşamba

Ağrı İsyanları - Tahırxan Savaşı (Şerê Tahirxan)


RABÎA’ya Ne oldu?

Dedim ya, RABÎA kısa sürede değme bir savaşçı oldu. GLÎDAX’ın ‘first lady’si bir XEZAL gibi vadiden vadiye geçmeyi, kayadan kayaya atlamayı , savunmayı, saldırıp-çekilmeyi öğrendi.
Gel gör ki, ÇERXA FELEKÊ sıra Kürtlere gelince, takılmış plak gibi; hep aynı nakaratı çalıyordu.

23 Haziran 2012 Cumartesi

Adana zidanında Kürt direnişçiler zehirli iğneyle katledildi


Ağrı isyanından sonra Adana zindanı Serhat’ta zulüm kalesi olarak adlandırıldı. Birçok strana konu olan bu zindana giden her iki kişiden biri bir daha geri dönmedi. Kürt direnişçilerden bazıları da Adana zindanında zehirli iğnelerle katledildi.

Berxwedêrên Kurd di Zîndana Edeneyê de bi derziyê hatin kuştin!


Piştî Serhildana Agiriyê Zîndana Edeneyê li Serhedê weke keleha zilmê hat binavkirin. Ev zîndan di gelek stranan de tê bogin, ji her du kesên ku çûn vê girtîgehê kesek vegeneriya. Di zîndana Edeneyê de hin berxwedêrên Kurd bi derziya jehrê hatin kuştin.

22 Haziran 2012 Cuma

BIROYÊ HESIKÊ TÊLÎ'NİN OĞLU ANLATIYOR


HACI ABDULLAH ÇOKTİN

Hacı Ekber Tufan, 17.11.1954 tarihli Pamukova gazetesinde, Milli Mücadele yıllarına ait anısının bir yerinde şöyle der:
“(...) Melekli’yi kurtarmağa karar verdiler. Fakat Şevket Bey’in bu hareketi tahrirat
kaleminden istifasını icap ettirdiğinden yerine,

20 Haziran 2012 Çarşamba

Meclis Zilan’ı da aydınlatsın


TBMM’YE DİLEKÇE VERDİ: 1930’DA AKRABALARIM KATLEDİLDİ

1930’da Ağrı’daki isyandan kaçarak çevre köylere sığınan 15 bin kişinin katledildiğini öne süren Sedat Ulugana, Meclis’e verdiği dilekçede olayın aydınlatılmasını istedi.

17 Haziran 2012 Pazar

Çocukluğumun Zîlan Deresi (GÜNAY ASLAN)


Gözlerimizi acılarımıza kapatamayız
Gözlerimizi acılarımıza kapatırsak eğer
Köksüz ve ruhsuz bir ağaca döneriz
Ve; çok sürmez, çürür gideriz...

'O topraklarda hala ot yeşermiyor' (NİHAD GÜLTEKİN)


"Bir teyzem vardı, bana su getir diyordu. Nasıl gideyim teyze diyordum. Annemin ayakkabısıyla gidip o kanların içinde su getirmemle teyzem vefat etti. Sabah uyandığımda yanımdaki iki kardeş ölmüştü. Yalnız yaşlı olan Miste ölmemişti. Bir de annesi ölen bir çocuk vardı, annesinin memesini emiyordu."

Zîlan kan, Zîlan süngüye asılı... (NECMETTİN SALAZ)


Gulazer ana, yaşına rağmen olayın etkisinden kurtulamamıştı. Şu an gibi aklımda kelimeleri. Resmini çekmek istediğimizde "Gazataya vermeyin, gazataya vermeyin, devlet var, cendırme var…" diye uyarıyor, fotoğrafını çekmemizi pek de istemiyordu. Hacı'nın yardımıyla zar zor ikna edip birkaç pozunu alabildik.

Zîlan'da bir eşkıya fotoğrafı ve tarihin tekerrürü (SELAHEDDÎN BIYANÎ)


Bazen yüzüne kadar dökülen uzun saçlarını yana devirip öfkeyle konuşan, dağda bile üzerinde son derece şık elbiselerle gezen, Hesenevdal Medresesinde öğrendiği Ehmedê Xanî'den beyitler okuyan bu bakımlı eşkıya, ısrarla 'Bu savaşı kazanmak için tek bir yolumuz var. Zîlan Köylerine inip bütün çocuklarımızı ve kadınlarımızı öldürelim; bize ayak bağı olmasınlar; işte o zaman dünya alem görsün bakalım kimin yiğit kimin kahpe olduğunu' diye ısrar ediyordu. Xalis Beg, gözleri çakmak çakmak olmuş bu adamı dehşetle dinliyordu...

Kanlı bir derenin hikayesi: Geliyê Zîlan (SEDAT ULUGANA)


'Kadınlar bana bakın! Reşo'mu katletmişler. Kesik başını Erciş'e getirmişler. Yarın en güzel elbiselerimizi giyip hep birlikte Reşo'mu görmeye gideceğiz. En güzel elbisemi giyeceğim ki kumandan bilsin, bu yiğit Reşo bu kadının oğludur.'

Özgür Politika Gazetesi PolitikART eki: Zilan Katliamı

Editörden


1930 yazında düzenlenen 'Zeylan harekatı'nın sonunda gerçekleştirilen Zîlan katliamı, Kürdistan topraklarının son 100 yılda şahit olduğu katliamlar arasında en az bilinenlerden biridir. Wan'ın Erdîş (Erciş) ilçesinde bulunan Zîlan Deresi'nde yaşanan katliamda en az 15 bin insan katledildi, onlarca ateşe verilerek yakıldı.

16 Mayıs 2012 Çarşamba

Kürt Ağrı’dan Türk Dersim’e

Türkiye Cumhuriyeti'nin etnokratik politikalarının birinci nesnesi Kürtlerdir. Dönemin siyasal elitlerinln belirlediği bir kimlik formu içinde Kürt kimliğinin eritilmesi amaçlanmıştır. Kurtuluş Savaşı ve

13 Mayıs 2012 Pazar

Duhok, İhsan Nuri Paşa’yı andı


Irak Federal Kürdistan Hükümeti Aydınlanma ve Gençlik Bakanlığı ( Wezareta Rewşembirî û Lawan ) 24-27 nisan 2012 tarihleri arasında Duhok kentinde “ Ağrı İsyanı ve İhsan Nuri Paşa ” konulu bir etkinlik düzenledi. Duhok yazarlar derneği

12 Mayıs 2012 Cumartesi

Serhildana Seyîdan û Berazan

Serhildana Seyîdan û Berezan (Seyidiler ve Beraziler isyanı) Ağrı İsyanlarıdır...

“Serhildana Seyîdan û Berazan/ Seyidxan û Elican- Weşanên Pêrî) kitabında yazdığı klamı;

Ay de lo looo de lo lo, de lo lo, de lo looo…
De lo lo, de lo lo , ez birîndarim biranooo..
Daye rebene eze bi dîyare Qelenîyê diketim îro şere Tahirxane

11 Mayıs 2012 Cuma

Yeni Kitap: Hamidiye Alayları, Ağrı Kürt Direnişi Ve Zilan Katliamı


Ağrı İsyanları ile ilgili yepyeni bir kitap

Hamidiye Alayları, Ağrı Kürt Direnişi ve Zilan Katliamı

Kitap: Ağrı Kürt Direnişi Ve Zilan Katliamı 2. Basım


Sedat Ulugana'nın Yazdığı; "Ağrı Kürt Direnişi ve Zilan Katliamı" adlı kitabı, basıldıktan birkaç ay sonra tükendi ve ikinci basımı çıktı

Ağrı Kürt Direnişi ve Zilan Katliamı
Yeni tanıklar, Yeni belgeler ve zenginleştirilmiş içeriği ile II. BASKI

3 Mayıs 2012 Perşembe

Pêwendîyên “Xoybûnê” û “Daşnaksûtyûnê”


Têkçûna serhildanên li Kurdistana Tirkîyê, Îranê û Îraqê di nîveka salên 20î serekên kurdan, ko piranîya wan li ser axa Tirkîyê xuliqîbûn, hişyar kir, ko rêxistinên miletîyê saz bikin û kar û emelên xwe ji bingehê va biguhêrînin.

2 Mayıs 2012 Çarşamba

Dengir Mir Fırat'ın Taraf Gazetesi İle Roportajı

Kürt tarihinde iki isyan vardır. Bir Şeyh Sait İsyanı, iki Ağrı İsyanı. Ama kırktan fazla harekât yapılmıştır ve Dersim de işte bu tenkil harekâtlarından biridir. Ulus-devlet kurmak ve tek tip insan yaratmak için yapılmış asimilasyon harekâtlarıdır bunlar. Bu yüzden devletin özür dilemesi gereken olay sadece Dersim değildir. Genelkurmay belgelerinde bunu görüyorsunuz.

30 Nisan 2012 Pazartesi

Yılmaz Çamlıbel: Hutbe


Ergenekon’un temel hedeflerinden birisi de, devlet ve toplumu kendi ideolojisine uygun bir biçimde, yeniden yapılandırmaktır. Bu nedenle camilerde okunacak hutbeler, merkezi bir yerden hazırlanmakta, gelen cemaate okunmak üzere tüm camilerdeki imamlara yollanmaktadır. Verilen emrin uygulanıp uygulanmadığını izlemek için de, camilere ajanlar yollanmaktadır.

29 Nisan 2012 Pazar

Mîhrîcana Serhildanên Agirî li Dihokê

Ji Mîhrîcana Serhildanên Agirî, dîmenek - Başûrê Kurdistanê (Dihok)

Îhsan Nûrî Paşa - Bi Dimilî (Zazakî)


Koyê Arartî de vera dewleta tirkan de şerê ronayîşê dewleta Kurdîstanî da dest pêkerdiş.

“Ey ebrhayê Kordistan û ey ‘eqabê Ararat.

Duhok, Festîvala Şorşa Agirî bi Dawî Bû


Hewlêr 29 Nîsan / April (PNA) - Piştî heyama du rojan çendîn semînar hatin pêşkêşkirin, festîvala Îhsan Nurî Paşa û şorşa Agirî li Duhokê bi dawî bû û komîteya bilinda serperştiya festîvalê xelat bo simînargêr û mêvanên festîvalê dan.

28 Nisan 2012 Cumartesi

ÎHSAN NÛRÎ PAŞA: JI LAWAN RA


Lawo! Tu dizanî çira em hev nabînin; çira axa me reş; esmanê me tarî ye?
Efrîtan pêşîya ronayîyê girtîye.

Lawo, tu dizanî ! çira em nikarin hilmeke rehet bikêşin. Em difetisin, dengê me dernakevê, dest û pê me nalipe. Dêwin li ser singên me rûniştine.

Zilan Katliami AİHM tarafından Kabul Edildi


Tiyatrodaki Gözyaşları Zilan Deresi'ne Aktı

Siirt Halk Eğitim Merkezinde KESK'e bağlı Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) organizasyonuyla sahnelenen "Bir Derenin Gözyaşları: Zilan" adlı tiyatro oyunu, izleyicilerini 1930 Zilan katliamına şahit ederek göz yaşlarına

27 Nisan 2012 Cuma

Zilan Deresi Katliamı AİHM'de


Zilan Deresi'nde 1930 yılında 15 bin köylünün yaşamını yitirdiği ve 44 köyün tamamen yok edildiği Zilan Katliamı'na ilişkin başlatılan hukuk mücadelesi sürüyor. Katliam sonrası topraklarına

Zilan katliamının delirttiği hayatlar...


Tayfunê Zilanî, Tenzere ve Delal, Zilan katliamından sağ kurtuldular ama yaşadıkları ve tanık oldukları vahşet akıllarını yitirmelerine neden oldu. Biri zorla akıl hastanesine kapatıldı, diğeri ceset deryasında nişanlısının cesedini görünce delirdi, bir diğeri ise her uçak gördüğünde yere yatıyor.

Rondikên Zîlan li ser dikê bû


Şanoya bi navê ‘Rondikên çavên newalekî Zîlan -Bîr Derenîn Gozyaşlari Zîlan’ ya ku ji aliyê Necmettîn Salaz ve hate nivîsîn û derhêneriya wê Ramazan Velîeceoglu kir li Sêrtê hate pêşandan.

Dihok: Wêneyên Festîvala Serhildanên Agirî


Salên penaberiyê ji jiyana Îhsan Nûrî paşa


Di girêkên bîstan û sîhan ji sedsaliya bîstê sê şoreşên mezin şoreşa Şêx Seîdî li 1925-ê, şoreşa Agirî li 1926-1930-ê, şoreşa Dêrsimê li sala 1937-ê li bakûrê Kurdistanê rûdane. Şoreşa Agirî ewa pênc

Li Duhokê festîvala Şoreşa (serhildana) Agiriyê


Duhoka rengîn bi Festîvalekê şoreşa (serhildana) Agirî yê bi bîr tîne. Hemû kurd û Kurdistaniyan bi xêr biçin festivala dîroka serhildana mêrxasiyê..

19 Nisan 2012 Perşembe

Zilan Katliamında Delirenler: Tayfûnê Zîlanî


Zilan Katliamı'nda delirenler.... Tayfunê Zîlanî....Bulanık'ta dilencilik yapan yaşlıca bir deli, gökyüzünde her uçak gördüğünde kendini yere atıyor ve hıçkıra hıçkıra ağlıyordu. Üzerinden çok zaman geçmedi Zîlanlı olduğu anlaşıldı. Köyleri bombalamaya gelen uçakların dehşetine kapılıp delirmişti, ya da ağır

15 Nisan 2012 Pazar

Ağrı İsyanları Karikatür

"Ağrı'da Doğan Ay" Bu Karikatürk ((1930)Ağrı Direnişi kanlı bir şekilde bastırıldığında 1 Eylül 1930 Cumhuriyet Gazetesinde çıkmıştır.Ay atatürk ve ucunda bir kürt Ağrı Dağı'nın zirvesinde sallamaktadır.

10 Nisan 2012 Salı

Ağrı Kürt Direnişi ve Zilan Katliamı adlı kitaptan

1930 Zilan Katliamı’nda en büyük katliamların biri de Zilan Vadisi’ndeki Milk Köyü’nde yapılır.Milk köyünde o gün yaşanan katliamın tarih önündeki başka bir tanığı daMihemedê Nado’dur… Türkiye cumhuriyeti Nüfus Cüzdanı’nda ise ismi Mehmet Kaçmaz..O gün 12 yaşındaydı. “Mirşût’u (Qeşgedax) çevreleyen dağlarda;

Sibirya'ya ve Nazi Savaşına... Hesenê Abo'nun hikayesi


Zilanlı Hesenê Abo, 1940’ta Sarıkamış’ta bir sınır karakolunda askerlik yaparken kötü muamelesinden bıktığı yüzbaşıyı öldürüp arkadaşlarıyla birlikte firar eder. Aras nehrinden Ermenistan’a geçen Hesenê Abo ile arkadaşları burada Sovyet birliklerine teslim olurlar. Ardından Sovyet ordusuna alınan Hesenê Abo, savaşta Nazilere karşı savaşır ve subaylığa kadar yükselir.

5 Nisan 2012 Perşembe

‘Bir Derenin Gözleri Zilan’ sahnelendi



Agirî’de (Ağrı) 1930 yılında 20 bin Kürdün katledildiği Zilan Deresi’ndeki katliamın anlatıldığı “Bir Derenin Gözleri Zilan” adlı tiyatro oyunu Akdeniz Belediyesi Konferans Salonu’nda sahnelendi. İHD Mersin Şubesi tarafından organize edilen ve Merhaba Sanat Tiyatrosu oyuncularının oynadığı oyun,

4 Nisan 2012 Çarşamba

İMC TV - Ağrı İsyanları ve Haydaranlılar

1. Bölüm


XOYBÛN, SUREYA BEDIRXAN Û KURDÊN AMERIKAYÊ

Heta niha tiştekî wisan di derbarê Xoybûnê de wekî rêxistinek û netîceyên damezirandin, kil û kêmasî û gelek rûyên wê yên din ên pêwistî nehatine nivîsandin.

DESTPÊK

ENDAMÊ XOYBÛNÊ, SÎXURÊ ÎNGILÎZAN

Di dîroka hemû gelan de, xwefiroşî, sîxurî û rapornivîs derdikevin. Carên wisan hebûne ev awa kesên han gihiştine bilindtirîn paye û meqaman, di bin destê paşa û fermanrewayan de gale kirine.

MIHEMEDÊ İSMAL'İN ANISANA KÖR HÜSEYİN PAŞA’NIN İNTİKAMI

Uzun firari ve sürgün yıllarından sonra memleketlerine dönen Hüseyin paşa ailesi, 22 yıldır sahipsiz kalan ve çoğu devlet tarafından satılan mülkiyetlerinin problemleriyle uğraştılar. Bu sorunların nispeten halinden sonra, sıra Hüseyin paşanın intikamının alınmasına geldi. 
Musa Anter suadiye’ki evinde bana;