*Şeyh Said ve Ağrı İsyan'larında yer alan Hesen Hişyar, Komela Zanistî û Alkariya Kurd'ün de kurucusuydu
1907 yılında Hani ile Lice arasındaki Serdê köyünde dünyaya gelen Hesen Hişyar Serdî, vatansever bir ailenin çocuğuydu. Kürt siyasetçi ve yazar, 14 Eylül 1985′te Güneybatı Kürdistan’ın Heseke (Cezir) kentinde yaşama gözlerini yumdu.
1920′li yılların başında Kürt hareketlerininin yakınında olan Serdî, Şeyh Said hareketinin başlamasıyla, bu isyana peşmerge olarak katıldı. Kısa bir süre sonra Silvan yakınlarında Türk ordusuyla girdiği bir çatışmada yaralandı ve esir alındı. Şeyh Said ve arkadaşlarının idama mahkum edildiği İstiklal Mahkemesi’nde yargılandı ve idama mahkum edildi. 20 yaşından küçük olmasından dolayı cezası ağırlaştırılmış hapis cezasına çevrilerek 15 yıl hapse mahkûm edildi.
1928 yılında çıkan Kürt affından yararlanarak cezaevinden çıktı ve köyüne döndü. Ağrı İsyanı’nın başlaması üzerine bazı arkadaşlarıyla birlikte Ağrı’ya gitti ve direnişçilere katıldı. İsyanın bastırılması sonrası İhsan Nuri Paşa ile birlikte İran’a geçti. Bir süre burada ikamet ettikten sonra 1934 yılında Suriye’yedeki Kürt aydınları ile görüşmek için buraya gitti ve Heseke’ye yerleşti.
Tarih, edebiyat ve sosyoloji ile ilgilenen Hesen Hişyar, Hawar, Ronahi ve Roja Nû dergilerine yazılar yazdı ve bu dergileri çıkaranlar arasında yer aldı. 1956 yılında kimi arkadaşlarıyla birlikte Komela Zanistî û Alkariya Kurd (Kürt Bilim ve Dayanışma Derneği) adlı bir dernek kurdu ve yönetiminde yer aldı. 1966 yılında Agahî adlı dergiyi çıkarmaya başladı. 1980′de yazdığı anıları ancak ölümünden 10 yıl sonra yayımlanabildi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder