Sayfa - Rûpel

Bölümler - Beş

8 Haziran 2024 Cumartesi

Ağrının nehir ve köprüleri

 

Ağrı şehir merkezi içerisinde birçok nehir ve çay akmaktadır. Bunların en büyüğü Murat, sonra Şeryan, sonra Sineg ve Taşlıçay. Birde şimdiki valiliğin ilerisindeki Çemê Beqan (Kurbağalı Dere), Meydan camisinin arkasından ön taraflarına doğru akan Korık (Körçay) ve Abidenin önünden Kıbo (Sıtkiye) mahallesindeki eski değirmenlere akan Gurgure.

Korık ve Gurgure kurumuşlar, Çemê Beqan ise kurumak üzeredir. Bu nehir ve çayların üzerinde eskiden bazı köprüler vardı. Bunlar Kırık Köprü, Korık Köprüsü, şimdiki Millet Bahçesinin yanındaki Taşlıçay Köprüsü ve Küpkıran Köprüsü. Bu köprüler ilk yapıldığında ahşaptı.

Diğerlerinin yükü çok değildi ama Sineg nahri üzerinde olan Kırık Köprü Türkiye ile İran transit yolu üzerinde olduğundan, yüksek tonajlı araçların geçişi sonucu kırılmış ve Adı Kırık köprü olmuştu. 1960 yılında tahta köprülü yıktırılıp, betonarme köprü yapıldı ama adı Kırık Köprü olarak kaldı.

Eskiden çocuklar bu köprünün üstünden takla atarak suya atlar, yüzerlerdi.

Günümüzde (2024) Sineg nehri üzerinde dört köprü (Kırık Köprünün yukarısındaki köprü, Kırık Köprü, Barış  - Aşıti Köprüsü ve Küpkıran karşısındaki köprü), Murat nehri üzerinde iki köprü (Evdalê Zeynıkê köprüsü ve Cezaevi mahallesi köprüsü), Taşlıçay nehri üzerinde üç köprü, Çemê Beqan üzerinde bir köprü ve Şeryan nehri üzerinde bir olmak üzere, Ağrı şehir merkezinde 11 köprü vardır. Ayrıca meydan camisinin önünde ve arkasında iki tane Korık köprüsü vardır ki, bunlar yer altında kaldılar.


Eski Van (Tahir Elçi) Caddesi. Korık Çayının suyu sağda görünüyor.

Meydan caminin hemen arkasındaki eski mal meydanı. Korık Çayı hemen yanında akar, caminin karşı tarafına giderdi.

Korık Çayı ve caminin arkasındaki eski meydan. Burası ziyaretten inilen tepedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder