24 Eylül 2018 Pazartesi

Êzdi Kürtlerde Tavus Kuşunun Anlamı Nedir

Geçtiğimiz yıllarda Êzdi Kürdü olan Felenknas Uca kendi memleketi Batman'da HDP'den aday yapılmak istenmişti. Ama Batman gibi muhafazakar bir yerde aday olması, tepkilere neden olabilir düşüncesi ile Amed'de aday yapılmıştı. Feleknas Uca'nın adaylık sürecinde, Türk medyası Feleknas Uca'nın boynundaki Tavus Kuşu kolyesi üzerinden Kürt hareketini karalamak istemişti ama Kürt halkı bu tür şeyleri ciddiye almayarak, Feleknas Uca'yı rekor oy ile parlementoya göndermişti.


Peki Tavus kuşunun Êzdi Kürtler de anlamı nedir?

Nasıl ki Müslümanlarda hilal, Hristiyanlar da haç, Alevilerde saz, Yahudilerde Altı sivri yıldız bir dini sembol ise, Êzdi Kürtlerde de Tavus kuşu öyle bir semboldür.

Tavus kuşunun renkleri Êzdiler için ne anlama gelir?

Tavus kuşunun tüylerinde yedi ana renk vardır: Beyaz, kırmızı, yeşil, sarı, kahverengi, siyah ve mavi,

Hangi renk Êzdilerde neyi ifade eder? 

BEYAZ:
Beyaz, temizliği ve barışı.

KIRMIZI: Kırmızı, kanı, asaleti ve bel yoluyla bir Êzdi anne ve babadan olmazsa Êzdi olunmaz.

YEŞİL: Yeşil, tabiatı ve doğayı.

SARI: Sarı, güneşi ve Xwedanın cemali yani Allah'ın nurlu yüzü olarak kabul edilir.

KAHVERENGİ: Kahverengi, toprak anamızın rengidir.

SİYAH:
Siyah, matem yas ve Allah'ın en büyük hüneri olarak geceyi temsildir. Êzdilerde bir Allah gündüz ve gecenin yaratıcısıdır. Allah yüzünü bize döndüğü zaman gündüz, sırtını döndüğü zaman gece olur.

MAVİ: Mavi renkli elbiseler kadını, erkeği tarafından asla giyilmez. Çok büyük bir günah sayılmakta yanı Allah'a şirk koşmaktır. Êzdi inancına göre gökyüzü Xwedanın yani Allah'ın lebasıdır. Gök yüzü mavi olduğu için mavi giyilmez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder