11 Temmuz 2018 Çarşamba

Ağrı Savaşçılarının Mezarları Bulundu

Geliyê Zilan direnişinden Ağrı isyanına haber götürmek için yola çıkan ve Doğubayazıt yakınlarında askerler tarafından yakalanarak katledilen Kürt komutanlar Seyit Resul Berzenci ve Seyit Süleyman Berzenci'nin mezarları ortaya çıktı.


Kürt General İhsan Nuri Paşa öncülüğünde 1930 yılında Ağrı bölgesinde başlatılan ve Zilan'a kadar yayılan isyanda Çakırbeg ve Hesenevdal karakolları baskınlarına öncülük eden Kürt direnişçiler Seyit Resul Berzenci ve Seyit Süleyman Berzenci'nin mezarları Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesi Kevirê Galus (Kalus Taşı) bölgesinde ortaya çıktı.



Dönemin hayatta kalan son tanıklarından Van Ercişli Abdulkadir Çelebi (92), Seyit Resul Berzenci ve Seyit Süleyman Berzenci'nin Hesenevdal ve Çakırbeg karakollarına yapılan baskınlara öncülük ettiğini dile getirerek, "Seyit Resul bir atın üzerinde elinde beyaz bayrak ile Çakırbeg ve Hesenebdal karakolları basılırken komutandı.

Seyit Resul'un atı sürmesi bile ayrı bir heybetti. Onun yanında amcasının oğlu Seyit Süleyman da vardı. Onlar karakolu basarken, ordu da tüm gücüyle onlara karşılık veriyordu. Ancak Patnos ve Van'dan gelen askerler ile birlikte isyan bastırıldı" dedi. Seyit Resul,

Seyit Süleyman Ağrı isyanına haber götürüyor

Ağrı Dağı isyanının komutanı İhsan Nuri'ye haber götürülmesi için Zilan direnişi komutanlarından Seyit Resul ve Seyit Süleyman'ın Ağrı Dağı'na doğru yola çıktığını anlatan Çelebi, atları ile yola çıkan iki komutanın İhsan Nuri'ye ulaşamadan Doğubayazıt'ta Kevirê Galus (Kalus Taşı) bölgesindeki sazlıkta askerler tarafından yakalandığını dile getirdi.Çelebi, "İki komutan da cesaretleri ile bölgede nam salmıştılar. Heybetleri yeri göğü inletiyordu. Sazlıkta yakalanmalarının sebebi de ihbar diye biliyorum. Bu iki komutan yakalandıktan sonra sazlıkta kafaları kesiliyor. Kafaları askerler tarafından alınıp o zamanın Adalet binasının önünde halkı korkutmak için çengellere asıldı. Cesetleri ise bataklıkta bırakılıyor. Mevsimlerden sonbaharmış. O cesetler İlkbahar'a kadar o bataklıkta kalıyor. İlkbahar'da başları kesik olan iki komutan oradaki yöre halkı tarafından bataklıktan çıkartılıp aynı bölgede mezara konuluyor" dedi.

Mezarları 84 yıl sonra yeniden yapıldı

Kesik başlı cenazelerin kış boyunca Kalus Taşı bölgesinde kaldığını dile getiren Çelebi, "O dönem yöre halkı tarafından cenaze alınmıyor. Aradan bir kış geçtikten sonra ilkbahar ayları ile birlikte cenazeler alınıp mezara konuluyor. O mezarlar herkesin bileceği bir yerde değildi. O yörede yaşayanlar ancak bilirdi. En son öğrendiğimiz kadarıyla mezar yerleri yeniden yapılarak isimleri mezar taşlarının üzerine yazılmış. Ancak mezar taşlarında da isimleri yanlış bilgi aldıkları için soyadları Arvasi diye geçiyor" ifadelerini kullandı.

'Kürt halkı birlik olursa her şeyi başarır'

Kürt halkının tarihte birlik olduğu sürece büyük başarılar elde ettiğine dikkat çeken Abdulkadir Çelebi, "Günümüzde yine Kürt halkını bastırmak istiyorlar. Bizim halkımız birbirine doğru olursa hiç kimse karşılarında duramaz.

Şu anda her tarafta Kürt halkına karşı bir savaş başlatılmış. Bu savaş devletin istediği gibi olmayacak. Kürt halkı artık eskisi gibi değil. Yeni yetişen insanlar her şeyin farkındadır" dedi.

1 yorum: