20 Haziran 2012 Çarşamba

Meclis Zilan’ı da aydınlatsın


TBMM’YE DİLEKÇE VERDİ: 1930’DA AKRABALARIM KATLEDİLDİ

1930’da Ağrı’daki isyandan kaçarak çevre köylere sığınan 15 bin kişinin katledildiğini öne süren Sedat Ulugana, Meclis’e verdiği dilekçede olayın aydınlatılmasını istedi.

TBMM’nin Dersim olaylarının araştırılması için komisyon kurması, 1930’larda yaşanılan benzer olaylar için de mağdurları harekete geçirdi. Meclis Dilekçe Komisyonu’na başvuran Sedat Ulugana isimli bir vatandaş, 1930’da dedesi ve amcasının da yer aldığı 44 köyden 14 bini aşkın köylünün öldürüldüğünü iddia ettiği Zilan olayının araştırılmasını istedi.  Sedat Ulugana Dilekçe Komisyonu’na başvurarak, Zilan olayında yaşamını yitirenlerin akıbetinin araştırılması talebinde bulundu.

44 köyden 15 bin kişiyi öldürdüler

Zilan ve Hacıderi Deresi mıntıkalarında 44 köyden 14 bini aşkın köylünün askerlerce kurşuna dizilerek öldürüldüğünü öne süren Ulugana, dilekçesinde şu ifadelere yer verdi:

“1930 Zeylan hadisesi üzerine Deresi ve Hacıderi Deresi mıntıkalarında 44 köyün ahalisinin Nevala Fede, Cebeli, Mılk, Mirşud isimli yerlere askerler tarafından kafile kafile getirilip kurşuna dizilmesi, yöre halkı nezdinde hala ağıtlar eşliğinde dillendirilmektedir. Dönemin yarı resmi gazetesi olan Cumhuriyet Gazetesi’nin 13 Temmuz 1930 tarihli nüshasında 15 binden fazla insanın öldürüldüğü söylenmektedir. Genelkurmay’ın geçmiş senelerde yayınlamış olduğu Kürt İsyanları adlı kitap serisinin Zeylan babında 1000 kadar isyancıdan bahsedilmektedir. Bütün isyancıların öldürüldüğünü farz edersek yine de 14 bin civarında sivilin öldürüldüğü anlaşılıyor.”

NEŞE SARIDOĞAN ANKARA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder