11 Mayıs 2012 Cuma

Yeni Kitap: Hamidiye Alayları, Ağrı Kürt Direnişi Ve Zilan Katliamı


Ağrı İsyanları ile ilgili yepyeni bir kitap

Hamidiye Alayları, Ağrı Kürt Direnişi ve Zilan Katliamı




Yazar: Kemal Süphandağ

Yayınevi: Pêrî yayınları

Koçgiri, Dersim, Piran, Zilan vb. katliamları; Rum, Ermeni, Süryani, Pontus soykırımlarından ayrı olarak elealınırsa yanlış olur.
Bunun için devletin şekillenişini, Osmanlı ve TC’nin Kürtlere karşı izlediği politikada Hamidiye Alayları, Ağrı Direnişi ve Zilan Katliamı’nı bir kesit- bir örnek olarak inceleyerek sorunu bütünlüklü kavramayı önemsemek yerindedir.
Elinizdeki kitap, esas olarak Osmanlı ve Türk kaynaklarından, arşivlerinden derlenmiş, büyük çabalarla Arapçadan Latinceye transkirip edilmiş ve günümüz Türkçesine çevirilerek sunulmuştur. Yok edilen, yok edilmek istenen arşivlerin ardında kalan ve gücümüz oranında elde ederek okura kazandırdığımız bu nispi belgelerin, tarihin karanlık bir dönemini açığa çıkardığı ve aydınlattığı için çok büyük değerde olduğunu düşünmekteyiz.
Parçalanan, birbirine düşürülen, kışkırtılan, yok edilmek istenen ve Türklüğe dahil edilmek üzere toplum mühendisliği tatbik olunan Yakındoğu halkları, bunca olandan sonra şimdi kendi tarihi ile daha rahat yüzleşebilir. Kaybettiği pek çok şeyi belki geri kazanamaya bilir. Ancak doğru bir algıyı ve durduğu zemin üzerinden kendisi ile yüzleşerek, geleceğini yeniden kazanabilir. Şimdi kendimizle yüzleşmek ve kazanmak dönemindeyiz. Çokça uygulanan katliam ve kışkırtmalardan kurtularak, şimdi kendimiz olmanın zamanıdır. Bu eylemi de okuyarak, tartışarak, tarihi bilinci edinerek ve yeniden yorumlayarak hep birlikte edinebiliriz.


Kitabı İsteme Adresi; Pêrî Yayınları / Weşanên Pêrî
Pavlonya Sok. Nuhoğlu İşhanı, No: 8/4, Kadıköy – İstanbul
Tel: 0216 347 26 44, GSM: 0533 488 01 12
e- mail: periyayinlari@yahoo.com.tr


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder