5 Nisan 2012 Perşembe

‘Bir Derenin Gözleri Zilan’ sahnelendi



Agirî’de (Ağrı) 1930 yılında 20 bin Kürdün katledildiği Zilan Deresi’ndeki katliamın anlatıldığı “Bir Derenin Gözleri Zilan” adlı tiyatro oyunu Akdeniz Belediyesi Konferans Salonu’nda sahnelendi. İHD Mersin Şubesi tarafından organize edilen ve Merhaba Sanat Tiyatrosu oyuncularının oynadığı oyun,
büyük beğeni topladı. Zilan Katliamı’nda yaşlı, kadın ve çocukların ağır makineli tüfekler ile öldürülerek kanlarının Zilan Deresi’ne karıştığı sahne, salonda bulunan tüm izleyicileri duygulandırdı. Özellikle yaşlıların ve kadınların oyun boyunca hıçkırarak ağladıkları görüldü. Oyun sonrasında sahneye davet edilen İHD Mersin Şube Başkanı Ali Tanrıverdi, amaçlarının geçmişi deşmek olmadığını, ancak yaşanan katliamın da üzerinin örtülmesini insanlığa karşı işlenen en büyük suç olarak gördüklerini söyledi. Tanrıverdi, Kürtlere yönelik yapılan tüm katliamların hesabının sorulması gerektiğini ve Zilan Katliamı’nın da canlı tanıklarının halen yaşadıklarını belirtti.

‘Kürt oldukları için bu zulmü gördüler’

Oyunun yazarı Necmettin Salaz’ın 80 yaşındaki annesi Cahide Salaz ise, Zilan’da Dersim’de ve Amed Zindanı’nda binlerce insanın katledilmesine, insanlık dışı işkencelerden geçirilmesine tanıklık ettiğini belirterek, “Başta oğlum Necmettin’in bu sistemin elinden ne çektiğini çok iyi bilmekteyim. Bugün oğlum Zilan Katliamı’nı yazdığı için onu kutluyorum. Bunca katliamın tek nedeni ‘Kürt’ olmamızdan kaynaklıdır. Diyarbakır Zindanı’nda işkenceden geçirilenlerin suçu neydi? Devletin parasını mı çalmışlardı? İnsan mı öldürmüşlerdi? Kürt oldukları için ve bu halkın haklarını savundukları için bunca zulmü gördüler” diye konuştu.

Kaynak: Özgür Gündem Gazetesi

6 yorum:

  1. anneannemi gecen sene kaybettik.. kendisi oz ailesini cok cok az hatirlayan, Agri dogumlu oldugunu soyleyen ve dogum tarihi 1923-24 yıllarına rast gelen bir kadindi. 4-5 yaslarında bir asker ailesi tarafından Istanbul'a getirilmis ve burada yetismis.. onun ölumunden sonra hikayesine biraz kafa yorunca, tarihsel acidan Agri isyanı ve katliamına denk geldigini anliyorum.. onun gecmisini biraz aydinlatabilmeyi, varsa akrabalarina ulasabilmeyi cok istiyorum.. bana yol gosterebileceginizi dusundum... bana ulasirsaniz sevinirim.

    YanıtlaSil
  2. Ağrıdan, Ağrı isyanları döneminde götürülen çok insan var (özellikle bayan). Annenize yüce rabbimden rahmet diliyorum, mekanı cennet olsun inşallah. Ağrı isyanları ile ilgili bir belegesel projesi var, eğer belgesel çekilirs, Ağrıdan türkler tarafından götürülen kadınlara, kızlarada değinilecek... size nasıl yardımcı olabiliriz?

    YanıtlaSil
  3. tahmin ediyorum... "Dersim'in kayıp kizlari" belgeselini izledikten sonra zaten benim de bu "uygulamadan" haberim oldu. Dedigim gibi, anneannemin varsa kalmis akrabalarina ulasmayi cok istiyoruz.. Anne ve baba adini biliyoruz: Ahmet ve Zeynep, bir de onu alip getirmis askerin ismini..
    bana chonfleur@yahoo.com adresine mail atabilirseniz sizinle baglantiya gecmeyi isterim.
    cok tesekkurler

    YanıtlaSil
  4. Araştırmacı yazar Nihad Gültekin Ağrıdaki kayıp kızları araştırıyor, o size yardımcı olacaktır. mutlaka kendisine yazın. Adresi: nihadgultekin@hotmail.com

    YanıtlaSil
  5. Rica ederim... olumlu yada olumsuz, sonucu bizede bildirseniz sevinirim.

    YanıtlaSil