1 Aralık 2011 Perşembe

Ö Gündem Gazetesi: KÖY KÖY KATLİAM LİSTESİ

Licelilerin yüzyıllık dramı yürek parçalıyor

Xoybûn örgütünün 1930’da kaydettiği ve Şeyh Said İsyanı sonrasında Kürt coğrafyasında 15 bin 206 kişiye mezar olan 213 köyün katliam listesini ilk kez yayınlıyoruz.
BİR YILDA 15 BİN KİŞİ KATLEDİLDİ

Dersim Katliamı gündemdeki yerini korurken, Kürt coğrafyasında geniş bir alana yayılan katliamlar bile bunun sistematik bir harekat olduğunu ortaya koyuyor. Xoybûn örgütünün kaydedebildiği kadarıyla sadece 1930 yılında 213 köy yakıldı, 8 bin 758 ev yerle bir edildi, 15 bin 206 kişi katledildi.

GERÇEK RAKAM 200 BİNİ AŞIYOR

Ancak Genelkurmay verilerinde ise 280 köyün yakılmasından söz ediliyor. Dolayısıyla katledilenlerin sayısının çok daha fazla olduğunu tahmin etmek zor değil. Yine Xoybûn’a göre, sürgüne gönderilen, hastalıktan ve kıtlıktan dolayı yaşamını yitirenlerle köylerde katledilenlerin ortak sayısı 200 bini aşıyor.


İşte köy köy katliam listesi


Tam Sayfa için Fotoğrafa Tıklayınız








Şeyh Said İsyanı sonrasında Kürt coğrafyasında geniş bir alanda katliamlar yapıldı. Buna ilişkin dün yayınladığımız haberi tamamlayan oldukça önemli veriler ortaya çıktı. (bknz:http://ararat-welat.blogspot.com/2011/11/ozgur-gundem-gazetesi-200-bin-kurt.html#more)
Xoybûn örgütünün 1930’da kaydettiği verilere bakıldığında bir kez daha katliamın korkunç boyutları açığa çıkıyor. Kuşkusuz bu veriler, sadece “elde edilebilen bilgilere ve katliamlardan kurtulanların anlattıklarına” dayanıyor. Bunun için arşivlerin açılması daha sağlıklı bilgilere ulaşılmasını sağlar. Aşağıda tablo halinde verdiğimiz Xoybûn’un verilerinin oldukça sınırlı bir bilgiye dayandığı anlaşılıyor. Xoybûn’un kaydedebildiği kadarıyla 213 köy yakıldı, 8 bin 758 ev yerle bir edildi, 15 bin 206 kişi katledildi. Ancak Genelkurmay tarafından yayınlanan “Türkiye Cumhuriyeti’nde Ayaklanmalar” adlı kitabında 280 köyün yakılmasından, yıkılmasından söz ediliyor. Dolayısıyla katledilenlerin sayısının çok daha fazla olduğunu tahmin etmek zor değil. Aynı zamanda yine Xoybûn’un kayıtlarına göre, sürgüne gönderilen, hastalıktan, kıtlıktan ve kötü muammeleden dolayı yaşamını yitirenlerle köylerde katledilenlerin ortak sayısı 200 bini aşıyor. İlk kez yayınladığımız bu verilerin Dersim Katliamı gibi 1925-1938 yılları arasında işlenen katliamlara ışık tutacağına inanıyoruz.





Devam edecek






















































Nuri FIRAT




01.12.2011 09:18



Katliam Heskîf’e kadar yayıldı







Dün Şeyh Said İsyanı sonrasında Kürt coğrafyasında 1925-1928 yılları arasında yerle bir edilen köyler ve bu köylerde işlenen katliamlarla ilgili Xoybûn örgütünün 1930’da aldığı kayıtların bir kısmını yayınlamıştık. Bugün de bu katliam listesinin ikinci bölümünü yayınlıyoruz.




Katliam Heskîf’e kadar yayıldı






Dün Şeyh Said İsyanı sonrasında Kürt coğrafyasında 1925-1928 yılları arasında yerle bir edilen köyler ve bu köylerde işlenen katliamlarla ilgili Xoybûn örgütünün 1930’da aldığı kayıtların bir kısmını yayınlamıştık. Bugün de bu katliam listesinin ikinci bölümünü yayınlıyoruz. Bu listenin kuşkusuz açılması gereken arşivlerle kıyaslanması gerekecektir. İki gün boyunca yayınladığımız listede toplam bilançoyu tekrarlamak gerekirse; 213 köyde 8 bin 758 ev yerle bir edildi ve bu köylerde 15 bin 206 kişi katledildi. Bu durumda bir kez daha görülecektir ki, işlenen katliamlar bilinenden çok daha korkunç boyutlardadır. Bu listenin oluşturulması için Aram Yayınları tarafından yayınlanan “Kürtler Aslında Yoklar!” ve Avesta Yayınları tarafından yayınlanan “Kürt sorunu / Kökeni ve Nedenleri” adlı kitaplardan faydalanılmıştır.















































Nuri FIRAT

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder