19 Kasım 2011 Cumartesi

Zilan Katliamı araştırılsın

Zilan Katliamı araştırılsın




11 Ekim 2011 Salı 12:23

BDP, Meclis'in Zilan Katliamı'nı araştırarak dönemin mağdurlarının mağduriyetlerini gidermek için araştırma komisyonu kurmasını istedi.

BDP Van Milletvekilli Özdal Üçer, Van'ın Erciş ilçesinde 1930 yılında yaşanan Zilan Katliamı'nın araştırılıp isyan döneminde yaşanan olayların aydınlatılması için Meclis'te Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi.


Üçer, TBMM Başkanlığı'na verdiği araştırma önergesinin gerekçesinde ise, 1930 yılında Ağrı'da "Ağrı İsyanı" adıyla yaşanan isyanın ardından isyana katılan katılmayan birçok insanın Erciş'teki Zilan Deresi yakınındaki köylere sığındığını, ancak ordu güçlerinin Zilan Deresi'ne düzenlediği operasyonla 44 köyün yakıldığını ve isyana katılıp katılmadığına bakılmaksızın 15 bine yakın insanın katledildiğini kaydetti.


Üçer dönemin Cumhuriyet gazetesinin Zilan Katliamı haberini "Ağrı eteklerinde eşkiyaya katılan köyler yakılarak ahalisi Erciş'e sevk ve orda iskan olunmuştur. Zilan hareketinde imha edilen eşkiya sayısı 15 binden fazladır" şeklinde verdiğini belirterek, dönemin iktidarlarının ise bölgenin serbest atış alanı olduğu için işlenen fiillerin suç sayılamadığını söylediklerini vurguladı.


Üçer, Erciş'te boşaltılan köylere 1980'den sonra Afgan'ların yerleştirildiğini belirtti. Üçer 1930 yılında yaşanan Zilan Katliamı ile ilgili olarak meclisin bir araştırma komisyonu kurarak gerçekleri biran önce gün yüzüne çıkarması gerektiğini ve olayda mağdur olanların ve varislerinin mağduriyetlerinin giderilmesini istedi. Diha

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder