14 Temmuz 2010 Çarşamba

Kürt Yurtseveri Olabilmenin İlkeleri

Şüphesiz ki sadece Kürdüm ve yurtseverim demek, Kürt dilini konuşup, yazmakta yeterli değildir. Kürt yurtseverliğinin altını da bilimsel, çağdaş ilkelerle doldurmak gerekir. 1966 yılında İstanbul Üniversitesi’nde öğrenci iken rahmetli Apé Musa’nın evini sık sık ziyaret ederdik. Kürtlük ve yurtseverlik konusunda imanımızı tazelerdik. Evinde siyah kıvırcık tüylü bir köpek besliyordu. Tüyleri kıvırcık olduğu için de köpeğinin adını Kürtçe ‘Kejé’ koymuştu.
Onunla hep Kürtçe konuştuğu için Kejé başka bir dili anlamazdı. Yine 1966 yılının ikinci yarısında İstanbul Veznecilerde Dr. Faik Savaş, Fevzi Dağlı ve rahmetli Örfi Akkoyunlu ağabey bir Urfa lokantası açmışlardı. Lokantanın işleri iyi gitmeyince ortaklar arasında ihtilaf başladı. Apé Musa’nın bu işlerde geçmiş tecrübesi olduğundan işin başına onu getirdiler. Her gün sabahleyin erkenden Kejé ile birlikte lokantaya gelirdi. Bizlerde lokantaya gittiğimizde onunla Kürtçe konuşurduk. Lokantanın karşısında Seyhan Kız Talebe Yurdu vardı. Burada kalan Seyhan isimli bir bayan üniversite öğrencisinin dikkatini çekmiş olmalı ki bir gün Apé Musa’ya sordu;

— Musa Amca siz köpeğinizle hangi dil ile konuşuyorsunuz. Apé Musa yanıtladı. — Kürtçe konuşuyorum. — Estağfurullah. — Niye estağfurullah kızım siz köpeğinizle Türkçe konuşursunuz da, ben Kejé ile Kürtçe konuşamaz mıyım? İsmi de Kürtçedir. Manası ‘kıvırcık’tır. Seyhan şaşırıp kalmıştı. O zamanlar Kürt meselesi bu günlerde olduğu gibi Türkiye’nin, Ortadoğu’nun ve dünyanın gündemine değildi. Termometre henüz sıfıra gelmemişti! Bu kısa yaşanmış olayı niçin anlattım. Kürtçe konuşmak, Kürdüm demek yeterli değildir. TC’nin başbakanı diyor ki benim partimde 75 Kürt kökenli milletvekili var. Kürtleri de ben temsil ediyorum. Kürtçe konuşmak, Kürt olduğunu söylemek yeterli olsaydı Apé Musa’nın köpeği de Kürtçe anlıyordu. Ancak konuşma yeteneğine sahip olmadığı için konuşamıyordu. Ancak namuslu bir köpekti Apé Musa’ya yakın olanları tanıyordu, onları görünce kuyruğunu sallayıp gelip yanlarına ilişiyordu, sahibine sadıktı. Şimdiki bazı satılık Kürtler gibi ulusunu satmıyordu. R. Tayyip Erdoğan’a yalakalık yapıp onun ceketinin arkasındaki tozları silkelemiyordu. Kardeşlerine operasyon yapılması için TSK’ya yetki belgesi veren Kürtler gibi R. Tayyip Erdoğan’ın gözlerinin içine bakarak evet oyu kullanmıyordu.
Kürt yurtseveri olmanın bence olmazsa olmaz bazı kuralları vardır:

1-Anti-sömürgeci olmak. 2-Kemalizme, Baasizme ve sahte Molla rejimine karşı durmak. 3- Kürdistan’ı her dönemde satan, uluslaşmasının önünde engel olan gerici kurumlara karşı olmak. 4- Kürt diline, tarihine, coğrafyasına, kültürüne, ulusal değerlerine (Önderlerine, Gerillasına, Peşmergesine, şehit ve savaş mağdurlarına) sahip çıkmak. 5- Kürdistan’da yaşayan diğer halkların diline, tarihine, kültürüne en az kendi dili, tarihi, kültürü gibi sahip çıkmak, gelişmesine destek sunmak. 6- İdeolojik düşüncesi ne olursa olsun kardeşlerine karşı sömürgecilerle işbirliği yapmamak, onları yabancılara gammazlamamak. 7- Kürdistan’ı ve sevgili Kürt halkının menfaatlerini kendi örgütsel ve şahsi çıkarlarının önüne koymak. 8- Kendi özgücünü her zaman öne çıkarmak, dış güçlerin Kürdistan tarihinin her döneminde olduğu gibi kendi şahsi çıkarları için Kürdistan’ı ve Kürt mücadelesini satabileceğini göz ardı etmemek. 9- Koşullar neyi dayatırsa dayatsın hiç bir zaman silahını (savaşta, diplomasi yaparken ve özellikle yabancıların yanın da) kardeşine yöneltmemek. 10- Koşulları göz önünde tutarak Kürtlerin kendi kaderlerini tayin hakkını her koşulda savunmak (Bu bağımsızlık, federatif sistem veya demokratik özerlik biçiminde olabilir). 11- Sömürgeciliğe karşı mücadele veren diğer parçalardaki Kürtleri desteklemek.Sırat köPage Rankingüsünden geçiyoruz. KöPage Rankingünün altında cehennem zebanileri kanlı dişlerini parlatmış kucaklarına düşeceğimiz saati bekliyorlar. Kürtler artık eski Kürtler değillerdir. Ancak yine de dikkat! Kürtlerin özgürleşmelerinin yolu çakıl taşları, dikenlerle doludur. Ayağımızı, kardeşlerimizin ayaklarını kanatmamak için en yüksek gayreti sarf edelim. Kürt olmak, Kürt yurtseveri olmak böyle bir duruşu gerektiriyor.

alıntıdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder